Τα πουλιά του Λόφου Στρέφη

Οι χώροι αστικού πρασίνου, όπως τα πάρκα, οι πλατείες, οι λόφοι και τα δασύλλια, φιλοξενούν πλούσια βιοποικιλότητα που συχνά περνά απαρατήρητη και εναλλάσσεται ανάλογα με την εποχή. Στον Λόφο Στρέφη κατοικούν από είδη εξοικειωμένα με το αστικό περιβάλλον όπως οι δεκαοχτούρες, τα περιστέρια, οι καρακάξες, οι κάργιες, οι κουρούνες, τα σπουργίτια, αλλά και φοινικούροι, γκιώνηδες, διάφορα χελιδόνια, καρδερίνες, κοτσύφια, παπαγάλοι, κοκκινολαίμηδες, τρυποκάρυδοι και νυχτερίδες, ειδικά κατά τη μεταναστευτική περίοδο (Άνοιξη-Φθινόπωρο). Έχουμε παρατηρήσει ακόμα και γερακίνες να αράζουν και να κυνηγούν στον Λόφο.
Ένα οικοσύστημα λοιπόν που αποτελείται από πολλά είδη – μόνιμους κατοίκους, περαστικά είδη και εκ των οποίων κάποια και αρπακτικά.
Εργασίες με μπουλντόζες κλπ όχι απλά θα διαταράξουν τις ήδη λεπτές ισορροπίες αλλά θα οδηγήσουν στον εκτοπισμό τα πουλιά αυτά που ταράζονται από την ηχορύπανση, τη σκόνη και γενικά την αλλαγή χρήσης γης (από δασάκι σε όλο και πιο τσιμεντένιο τοπίο με λιγότερο χώμα, άρα και λιγότερα φυτά άρα και λιγότερους χώρους κουρνιάσματος κ τροφοληψίας).
Ένα από τα έργα για την ανάπλαση του Στρέφη, είναι η τοποθέτηση τεχνητού φωτός μεγάλης έντασης μέχρι την κορυφή του Λόφου, κάτι που η ίδια μελέτη του έργου αναφέρει ότι θα προκαλέσει φωτορρύπανση. Αυτό σημαίνει εξαφάνιση των πολυπληθών νυχτερίδων που ζουν στον Στρέφη αλλά και την μετανάστευση και άλλων ειδών που η φωτορρύπανση θα διαταράξει την φυσική τους λειτουργία.

Τι μας λέει για τα παραπάνω η μελέτη της Prodea; «Αρκετά είναι τα είδη των πτηνών χωρίς να θεωρείται πλούσια η παρουσία τους. Εμφανίζονται όλα τα «ανθρωπόφιλα» (καρακάξα, κότσυφας, δεκοχτούρα, σπουργίτι)». Αυτά…, πάνω στα οποία επετράπη η είσοδος μηχανημάτων έργου στον Λόφο και ο έντονος φωτισμός, που θα εξαφανίσουν τα πουλιά.